e-Dnevnik
        za ucenike  
Školski časopis

Učenička zadruga “ZVRK”

Kalendar rada

Školski BONTON

 

Centar izvrsnosti SDŽ
logo1  
EDIT CodeSchool

eTwining
Erasmus+

Edukativni izlet učenika od 5.-8. razreda u Ogulin i Smiljan

“Kad si sretan, i sunce za tobom žuri.”                                                    (Ivana Brlić-Mažuranić)

 

Učenici naše škole posjetili su u petak, 19. svibnja 2017., Ogulin i Smiljan. Razlog ovog zanimljivog i edukativnog izleta bio je obilazak Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Smiljanu i Centra za posjetitelje „Ivanina kuća bajke“ u Ogulinu. Na izlet su išli učenici od 5. – 8. razreda u pratnji svojih razrednica (Ana Podrug, Nataša Romac, Mirjana Vodanović Mandarić, Nataša Zvonar) i asistentice (Marina Djaković).

Učenici su prvo posjetili Ogulin iz kojeg su vidjeli planinu Klek. Svojim oblikom nalikuje silueti čovjeka u ležećem položaju s pomalo skvrčenim nogama i uzdignutim stopalima te je bio jedna od inspiracija Ivane Brlić-Mažuranić. Također su vidjeli i Đulin ponor te čuli legendu o Đulinoj nesretnoj ljubavi. Iduća postaja u Ogulinu bila je “Ivanina kuća bajke”, jedinstven multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje. Obilazak je bio popraćen stručnim vodstvom i radionicama na temu “Ja sam…?” i “Napišimo svoju bajku”.  Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, predstavljene su im bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca.

Vrijeme provedeno u “Ivaninoj kući bajke” bilo je zaista bajkovito iskustvo u kojem su se učenici uživjeli u likove i na trenutak preselili u neki sasvim čaroban i bezbrižan svijet. No, srećom nije uslijedio veliki šok po izlasku jer ih je na ulicama dočekala vesela atmosfera, glazba, ples i gomila veselja. Ogulinski maturanti slavili su kraj svoga srednjoškolskog školovanja u čemu su im se nakratko pridružili i naši učenici.  Uslijedio je ručak na jezeru Sabljaci i slobodno vrijeme koje su proveli u druženju i igri.

Izlet se nastavio u Smiljanu kraj Gospića, rodnom mjestu izumitelja, elektrotehničara i fizičara Nikole Tesle. Grad Gospić, vođen željom da očuva lik i djelo Nikole Tesle, 10. srpnja 2006. godine, povodom 150 godina njegova rođenja u Smiljanu je svečano otvorio Memorijalni centar „Nikola Tesla“. Memorijalni centar sastoji se od prije postojećih i novo sagrađenih objekata. Sve objekte učenici su obilazili uz stručno vodstvo. Prije postojeći objekti su: rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala) kameni spomenici i klupa arhitekta Zdenka Kolacija. Novo sagrađeni objekti su:  trijem, ispitna stanica. multimedijalni centar s pripadajućim igralištem za djecu, spomenik Nikoli Tesli autora Mile Blaževića, vanjski auditorij, Teslina turbina i most ili platforma. Multimedijalni centar sadrži suvenirnicu i multimedijalnu dvoranu u kojoj su učenici pogledali dokumentarni film o Nikoli Tesli. Na kraju su se zabavili na igralištu koje je također zanimljivo uređeno pa podsjeća na neke Tesline izume.

Sretni te puni dojmova i lijepih uspomena vratili su se svojim domovima u kasnim večernjim satima. 🙂


“Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.” (Nikola Tesla)

Leave a Reply


9 + = deset

Traži
Natječaji

Aktualni natječaji

 

 

Upisi u srednju školu

Upisi u prvi razred

Upisno područje
OŠ Milana Begovića

  • Maovice Gornje
  • Maovice Donje
  • Ježević
  • Grabići
  • Vinalić
  • Kukar
  • Podosoje
  • Koljane
  • Garjak
  • Cetina
  • Kosore
  • Kijevo
travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
EDUTORIJ

PROMETNA UČILICA

Safety net

Memory