Oj Vrliko, ponosu i diko, tradiciju tvoju nema ni´ko, oooj!

Naša škola i ove godine sudjeluje u projektu Centra izvrsnosti, u sklopu programa „Baština“.  Ovogodišnja tema programa je “Naše užance”, a odnosi se na nematerijalnu kulturnu baštinu.

Prijavili smo se s nazivom projekta „Oj Vrliko, ponosu i diko, tradiciju tvoju nema ni´ko, oooj!“ te ga temeljimo na nematerijalnoj kulturnoj baštini čovječanstva – vrličkom nijemom kolu i ojkanju. Ojkanje je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, a riječ “kolo” u Dalmatinskoj zagori oznaka je za najstariju, a ponegdje i jedinu plesnu tradiciju nekog naselja. Kolo kao ples zasniva se na ritmu, a ritam izvire iz same čovjekove naravi.

Ovim projektom nastojimo što bolje upoznati kulturnu baštinu našeg kraja kroz razna istraživanja, organizacijske posjete i suradnički rad s lokalnim stanovništvom. Posjetili smo s učenicima KUU Milan Begović gdje smo imali priliku vidjeti, probati i detaljno upoznati sve dijelove vrličke narodne nošnje.

Zajedno sa svojim obiteljima istraživali su ojkavicu te prikupili jako puno starih pjesama, a neke su i sami napisali. Od prikupljenih pjesama, ali i onih koje su osmislili učenici  stvaramo malu online zbirku pjesama „Oj!“. Napravit ćemo i džepno izdanje zbirke pjesama, male džepne knjižice kako bi u svakom trenutku bili spremi zapjevati. U školskoj knjižnici istraživali smo djela Milana Begovića te sve o njegovom životu i stvaralaštvu. Kroz svakodnevno čitanje izdvojili smo nama najljepše citate koje ćemo pred kraj ožujka tiskati na platnene vrećice stvarajući moderni, ekološki i korisni suvenir našeg kraja.

Trenutno su u tijeku i pripreme za festival ojkavice koji ćemo u sklopu projekta organizirati početkom travnja. Učenici koriste svaki trenutak kako bi uvježbali i što bolje se pripremili za svoj nastup.

Kako izgledaju pripreme i uvježbavanje ojkavice možete pogledati OVDJE.

Prvi festival ojkavice u našoj školi

9. svibnja u našoj školi održan je 1. festival ojkavice učenika razredne nastave. Od ranog jutra učenici su se upjevavali u školskoj dvorani te uzbuđeno iščekivali početak festivala.

Program su vodili učenici 4. razreda, Luka Uzun i Jelena Maloča, a nastupali su gotovo svi učenici 2., 3. i 4. razreda. Dio ih se predtavio pjevajući stare ojkavice, a neki su uz stare zapjevali i najnovije ojkavice, one koje su kroz projekt sami napisali.

Nakon natjecateljskog dijela uslijedio je glasački dio u kojemu su sudjelovali svi prisutni u dvorani. Na dobiveni papirić napisali su ime učenika/ce kojoj daju svoj glas.

Nakon prebrojavanja glasova 3. mjesto pripalo je Lani Batovanji, 2. mjesto Miji Djaković, a 1. mjesto osvojio je Gabriel Milković.

Simbolične nagrade itekako su razveselile naše učenike kojima i ovim putem još jednom čestitamo, ali i svima ostalima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli zabavnom i veselom ugođaju.

Hvala i našoj učiteljici iz informatike, Željki Stojić, koja nas je za kraj obradovala finim i ukusnim uštipcima.

Kako je zapravo sve izgledalo možete pogledati OVDJE.

“Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali, a nije trebalo, trebalo je živjeti.”

Jedan je ovo od brojnih prekrasnih citata našega Milana Begovića koje su u sklopu ovogodišnjeg projekta pronalazili naši učenici. Zabavljali su se prelistavajući Milanove zbirke pjesama, ali često i nasmijali zbog Milanove velike ljubavi prema ženama.

 Izdvojili smo neke njegove citate koji kao da u sebi kriju nekakvu posebnu moć, imaju neku neopisivu veličinu kada ih izgovorite. Vjerujemo da se svatko može “uhvatiti” za neki od njegovih citata, a kako ne bi nestali u zaboravu nego se čak širili što dalje odlučili smo ih tiksati na platnene vrećice.

OVDJE možete pogledati kako izgledaju naše platnene vrećice.

“Oj!”

Predstavljamo vam knjižicu ojkavica u kojoj donosimo neke stare, ali i nove ojkavice koje su napisali naši učenici. Prelistati je možete u online, a nadamo se da ćete je uskoro imati i u tiskanom izdanju jer smo pripremili 100 knjižica za prodaju.

Listajući slobodno i zapjevajte. 🙂

OJ!