O PROJEKTU

Projekt „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more“, pod akronimom BioMOZAIK Krš i more, financiran je u sklopu programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine. Projekt obuhvaća osnovnih škola na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije čiji učitelji i učenici pokazuju snažan interes, ali imaju manjak resursa za realizaciju programa u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva u sektoru bioekonomije, biotehnologija, zelene i plave ekonomije/inovacija kao odrednica novih politika EU i RH.

Nositelj projekta je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, partneri su OŠ Milana Begovića, Vrlika, OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, OŠ Kamešnica, Otok, OŠ Trilj, OŠ dr. fra Karlo Balić, Šestanovac, OŠ Tin Ujević, Krivodol, OŠ „Josip Vergilij Perić“, Imotski i OŠ Runović, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te International Development Norway (IDN), Kraljevina Norveška.

Trajanje projekta: 1. rujna 2022. do 31. siječnja 2024.

Vrijednost projekta: 871.375,12 EUR

Svrha projekta: uspostava održivog mikroregionalnog sustava izvrsnosti u sektoru bioekonomije na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj projekta: razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo s naglaskom na područje bioekonomije i biotehnologije.

Aktivnosti:

 • razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno‐obrazovnih djelatnika u STEM podučavanju,
 • stručnog usavršavanja namijenjenih učiteljima i drugim odgojno‐obrazovnim djelatnicima u IKT, poduzetništvu i aktivnom građanstvu,
 • opremanje i uređenje školskih objekata i vrtova/parkova za provedbu projektnih aktivnosti:
  • nabava namještaja za opremanje učionica i vrtova,
  • nabava opreme, materijala i didaktičkih alata za programe aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
  • osmišljavanje modela i protokola upravljanja prostorima, opremom i materijalima
 • razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno‐obrazovnih aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
 • razvoj i jačanje STEM vještina kroz specijalizirane aktivnosti s naglaskom na darovite učenike i one s poteškoćama
 • razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike u području IKT‐a, poduzetništva i aktivnog građanstva posebno za darovite i one s poteškoćama.

.

Biomozaik – konferencija i sajam zadruga 

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 25. ožujka 2024., uspješno su održane četiri aktivnosti projekta ‘Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more – BioMOZAIK Krš i more’, namijenjene učiteljima i učenicima. Naši učitelji sudionici tog projekta, Jelena Matas, Željka Stojić, Marina Štambuk Poparić te ravnateljica škole Mirjana Vodanović Mandarić, bili su sudionici tih aktivnosti.  

Održane su dvije projektne konferencije za odgojno-obrazovne djelatnike, jedna fokusirana na STEM područje, a druga na poduzetništvo, aktivno građanstvo i IKT. Naši učenici  Filip Kaselj, Ivan Tarle i Katarina Oklopčić su sudjelovali na hakathonu gdje su podijeljeni u grupe rješavali društvene probleme. Učenička zadruga Zvrk i učenice Lara Lelas i Josipa Vuletić sudjelovali su na sajmu zadruga i tom prilikom su pokazali svoj poduzetnički duh i kreativnost.  

STUDIJSKO PUTOVANJE U ZAGREB I KRIŽEVCE (26.-28. veljače 2024.)

U sklopu projekta BioMOZAIK Krš i more, voditeljica za aktivno građanstvo, učiteljica Marina Štambuk Poparić te još devet učitelja iz ostalih škola sudionica projekta, posjetili su Zagreb i Križevce od 26. do 28. veljače 2024.godine. Prvi posjet bio je tvrtki Infobip, prvom hrvatskom jednorogu (tvrtka koja vrijedi više od milijardu dolara). Nakon obilaska tvrtke u novom kampusu pod nazivom Alpha Centauri i kratkog predavanja o njenoj povijesti, uslijedilo je predavanje o projektu STEMwave –Škola budućnosti kojeg su pokrenule tvrtke Stemi i Infobip još u drugom polugodištu školske godine 2020/21. godine, a traje i dalje.
Tonka Delić, specijalist obrazovnog programa, predstavila je osnovne elemente ovog projekta koji se sastoji od tri dijela (robotika, umjetna inteligencija i pametni vrtovi).
U samom pilot projektu sudjelovalo je više od 60 škola, 1000 učenika i 150 učitelja diljem Hrvatske.
Drugi dan započeo je posjetom Hedoni, društvenom poduzeću u Križevcima čija je osnovna djelatnost ručna izrada personaliziranih čokolada i čokoladnih pralina u razne svrhe. Poduzeće Hedona je ujedno i integrativna radionica i to jedina u kojoj osoba s invaliditetom sudjeluje u kompletnom proizvodnom procesu.
Nakon posjeta tvornici čokolade ugostio nas je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji nam je ukratko opisao razvoj Križevaca zadnjih sedam godina od mjesta iz kojeg su se ljudi iseljavali do mjesta koje je danas prepoznato kao mjesto poželjno za život. Osnovna promjena koja je okrenula tijek događanja je okrenutost grada održivosti.
Tako su Križevci, uz gradove kao što su Helsinki, Madrid, Milano, Beč i dr., postali jedan od 15 najvažnijih gradova-laboratorija Europe za transformaciju grada u održivi i klimatski neutralan grad.
Također nam je svoja vrata otvorio Kozmološki centar sa zvjezdarnicom, a priču o nastanku i radu ovog centra ispričao nam je jedan od njegovih tvoraca, astrofizičar dr. sc. Andrej Dundović.
Treći dan posjetili smo proizvođača ekološki održivih tenisica Earthbound iz okolice Duge Rese. Nalaze se u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), gdje je osim njih prostor našlo mnogo startupova iz područja visoke tehnologije, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, zelenih
tehnologija, energetike i održivog razvoja.
Earthbound je razvio i proizvodi tenisice čiji je sastav 97 posto od prirodnih materijala. Koristi konoplju, lan, pluto, drvo, kaučuk i prirodnu vunu. Earthboundov voditelj zadužen za održivost Mikael Hietala, Finac koji već devet godina živi u Hrvatskoj posebno je ponosan na certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. jer su prvi na svijetu kojima
je uspjelo dobiti ovaj certifikat za cijelu tenisicu.
Bilo je jako zanimljivo i poučno vidjeti kako se od dobrih ideja mogu razviti uspješni projekti i poduzeća te pokrenuti razvoj u lokalnoj zajednici.

Marina Štambuk Poparić

BioMOZAIK: Krš i more – Održana radionica Početak rada sa 3D printerima 2.

U sklopu projekta BIOMozaik: Krš i More u našoj školi je 26. veljače 2024. godine za naše djelatnike organizirana radionica koju je održao prof. Ivan Vulić. Kroz ovu radionicu upoznali smo se sa principom rada 3D printera,  programima za 3D crtanje i modelirenje te sa programima za pripremu 3D modela za printanje.
Radionica je bila veoma poučna i korisna za sve sudionike koji će svoja znanja prenijeti na učenike i uključiti ih u svijet 3D programiranja.

BioMOZAIK: Krš i more – Održana radionica Uvod u robotiku I.

U sklopu projekta BIOMozaik: Krš i more u našoj školi 15. veljače 2024. godine za naše djelatnike je organizirana i održana radionica: Uvod u robotiku I. Predavači na radionici bili su prof. Nela Beronja te prof. Toni Jagnjić. Radionice su vodili Nela Beronja i Toni Jagnjić iz Centra izvrsnosti SDŽ. U uvodnom dijelu objasnili su nam sadržaj obje kutije modela Fischertehnik: Smarttech i Hightech i uveli nas u svijet robotike i programiranja kroz primjenu i povezivanje pojedinih elemenata. Radionica je bila veoma korisna i poučna. Naučili smo kako napraviti semafor i strujni krug pomoću dijelova koji se nalaze  u kutiji, kako izraditi svoj prvi program u RoboPro aplikaciji. Sve što smo naučili  tijekom predavanja na radionici nastojat ćemo primijeniti u radu s našim učenicima.

Mirjana Vodanović Mandarić

STEM radionica

U petak, 1. prosinca 2023. godine, u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Cisti Velikoj uspješno su održane dvije radionice za odgojno-obrazovne djelatnike u sklopu projekta BioMOZAIK Krš i more. Sudjelovale su pedagoginja Jelena Matas i učiteljica engleskog jezika Marina Štambuk Poparić.

𝟭. 𝗥𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗶𝗿𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗦𝗧𝗘𝗠 𝗿𝗲𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃𝗻𝗼𝗴 𝘀̌𝗸𝗼𝗹𝘀𝗸𝗼𝗴 𝗺𝗶𝗸𝗿𝗼𝘃𝗿𝘁𝗮 u kojoj smo zajedno s tvrtkom Održivo, istraživali metode permakulturnog projektiranja školskog vrta, analizirali lokaciju školskog mikrovrta u OŠ I.G. Kovačića i radili na izradi interaktivnog plana vrta.

𝟮. 𝗔𝗤𝗨𝗔𝗟𝗔𝗕 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 održala se u suradnji s udrugom Eureka Split, istraživali smo morske struje, gustoću, prozirnost, temperaturu i pH vrijednost vode kroz zanimljive pokuse.

Više informacija o financijskim mehanizmima i programima:

https://eeagrants.hr/

https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva/

Marina Štambuk Poparić


BioMOZAIK Krš i more – 3. projektna konferencija

U petak, 10. studenoga 2023. u 12 sati u Multifunkcionalnoj dvorani – Dom kulture u Cisti Velikoj održala se 3. projektna konferenciju projekta „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more – BioMOZAIK Krš i more“, na kojoj je Nositelj projekta, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, s partnerima predstavio projektne aktivnosti i planove za naredni period s naglaskom na crowdfunding kampanju.

U drugom dijelu konferencije stručnjaci iz organizacije Brodoto iz Zagreba održali su radionicu iz Crowdfundinga, namijenjenu učiteljima i učenicima. Predstavnici svih škola aktivno su sudjelovali, usvajajući znanja o razvoju, pripremi i pokretanju crowdfunding kampanja za financiranje školskih programa i projekata unutar BioMOZAIK Krš i more projekta. Uzbudljivo predavanje i praktični savjeti otvorili su im nove perspektive o crowdfundingu i pomogli im bolje razumjeti ovu važnu metodu financiranja.

Terenska nastava na mikrofarmi Održivo d.o.o. u Krušvaru

U utorak, 3.10. 2023. u sklopu projekta Bio Mozaik krš i more, ravnateljica Mirjana Vodanović Mandarić te učiteljice Željka Stoić, Marina Štambuk Poparić i  Anita Zorić zajedno sa svojim učenicima četvrtoga razreda posjetili su regenerativnu mikro-farmu za bio intenzivnu proizvodnju povrća i začinskog bilja u Krušvaru.

Održana je terenska nastava u sklopu Programa obuke za uspostavu STEM BioLab školskih vrtova/parkova koju su organizirali predavači iz tvrtke Održivo.

Naši učenici imali su prilike vidjeti kako funkcionira jedan samoodrživi bio-sustav, kako sagraditi energetski učinkovitu kuću od konoplje i vapna, kako poticati bioraznolikost te saznali koji su dobri, a koji štetni kukci.

Ljetna škola za odgojno-obrazovne djelatnike/Summer school for educational staff

Od utorka, 29. kolovoza do četvrtka, 31. kolovoza u Muzeju Cetinske krajine u Sinju održala se još jedna aktivnost Projekta BioMOZAIK Krš i more .

Ljetna škola za STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo namijenjena odgojno-obrazovnim djelatnicima svih partnerskih škola. Program je obuhvatio radionice, izvođenje pokusa, predavanja, interaktivne sesije, ali i otvaranje novih mogućnosti za suradnju i istraživanje inovativnih ideja koje ćemo primijeniti i kad ovaj naš projekt završi.


2. konferencija projekta BioMOZIK: Krš i more

Dana, 23. lipnja 2023. u Cisti Velikoj održana je 2. konferencija projekta BioMOZIK: Krš i more. Na početku konferencije kratak pregled svega učinjenoga u ovom projektu dala je koordinatorica Ivana Balić.

Nositelj ovoga projekta je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Cisti Velikoj, a partneri u projektu su OŠ Kamešnica iz Otoka, OŠ Josip Vergilij Perić iz Imotskog, OŠ Trilj, OŠ Runović, OŠ dr.fra Karlo Blić iz Šestanovca, OŠ Tin Ujević iz Krivodola, CEDRA Split, International Development Norway i naša škola.

Sve škole u ovoj konferenciji trebale su pripremiti izvještaj o dosada učinjenom. Naša Škola dobila je zadatak predstaviti plan za poduzetništvo. Nakon izvješća svih škola predstavljene su aktivnosti koje nam slijede: ljetna škola, posjet Norveškoj te posjet primjerima dobre prakse u Hrvatskoj.

Zatim smo podijeljeni u grupe gdje smo s kolegama partnerima dogovarali sljedeće projekte i razmijenili iskustava.

PostCategoryIcon

 Posted in Uncategorized | 

PostCommentsIcon

No Comments »

Promotivni letci/Promotional leaflets

Promotivni letci našeg projekta BioMOZAIK Krš i more su spremni. Možete ih pogledati na poveznici.

Program obuke za uspostavu STEM BioLab školskih vrtova/The training program for the establishment of STEM BioLab school gardens

24.05.bilo vrlo sadržajno i dinamično u Domu kulture u Cisti Velikoj gdje se u sklopu projekta BioMOZAIK Krš i more održalo nekoliko sastanaka i radionica.

Predavači iz Održivo d.o.o. u suradnji s udrugom ZMAG/Reciklirano imanje održali su uvodnu radionicu programa obuke za uspostavu STEM BioLAB školskih vrtova.

Predstavnik partnera CEDRA održao je dva sastanka radnih skupina za poduzetništvo i aktivno građanstvo na kojima je napravljena analiza rada svake skupine te su dogovorene aktivnosti za naredno razdoblje.

​Održali smo i radni sastanak s timom za provedbu projektnih aktivnosti i ostvarenje outputa. Na tom sastanku razgovaralo se o različitim temama: predstojeće projektne aktivnosti, rokovi, uloge pojedinih članova tima, očekivani rezultati projekta i sl.

Radionice uživo: Aktivno građanstvo i poduzetništvo/Workshops LIVE: Active citizenship and entrepreneurship

U sklopu programa Mentor za aktivno građanstvo i Mentor za poduzetništvo, održana je radionica uživo u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Cisti Velikoj na kojoj su sudjelovali učitelji angažirani na projektu BioMOZAIK Krš i more te predavač iz partnerske udruge CEDRA.

Osim u ovoj školi koja je nositelj projekta BioMOZAIK Krš i more, radionice te grupne konzultacije održale su se i u ostalim partnerskim školama.

Više informacija o financijskim mehanizmima i programima:

https://eeagrants.hr

https://eeagrants.hr/programi

Edukacije programa Nastavnik za nastavnika/The Training Program Teacher for Teachers

Tijekom ožujka i travnja kroz projekt BioMOZAIK Krš i more održao se prvi dio radionica programa Nastavnik za nastavnika koji provodi Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Radionice su se održale u svim partnerskim školama uživo i online, a obuvatile su usavršavanje u upotrebi digitalnih alata u nastavi: Aktivno učenje kroz aktivnosti “Lova na blago”, WebQuest Zunal – metoda istraživačkog učenja, Podcast u nastavi, Stvarajmo filmove poput profesionalaca uz Canvu, Digitalni suradnik u nastavi, Formative, Learningapps – aplikacija za učenje i suradnju, Sasvim drugačija nastava uz Edpuzzle i Canvu i mnogi drugi…

Motivacijski sastanci za odgojno-obrazovne djelatnike u projektu BioMOZAIK Krš i more

U proteklom periodu predstavnici partnera na projektu, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, održali su uvodne motivacijske sastanke s učiteljima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima iz svih partnerskih škola koji će biti uključeni u projektne aktivnosti. 

.

.

Usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s darovitim učenicima u sklopu projekta BioMOZAIK Krš i more

U sklopu projekta BioMOZAIK Krš i more započeo je Program usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s darovitim i visokomotiviranim učenicima u STEM području. Program je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima koji će kroz teorijski i praktični dio nastave te individualne konzultacije steći kompetencije za identifikaciju, pružanje potpore, praćenje i vrednovanje darovitih učenika.