DAN ŠKOLE

07.06.2024. g Dan škole svečano je obilježen raznim aktivnostima naših učenika. Zadrugari su za sve posjetitelje svečanosti priredili prodajnu izložbu svojih proizvoda i pokazali što su tijekom godine vrijedno radili.

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA SDŽ

Smotra učeničkih zadruga održana je 24.05.2024.g. u centru Mall of Split. Naša zadruga predstavila se radom pod nazivom “Quilling čestitke”. Učenici su prikupljali stari papir i reciklirali, quilling tehnikom od papirnatih trakica radili motive i izradili čestitke. U ukupnom poretku od 35 zadruga zauzeli smo 17 mjesto s 34,46 od 40 bodova.

Hvala našim zadrugarima na trudu i zalaganju!

FESTIVAL IZVRSNOSTI SDŽ

Dana 22.04.2024.G. Treću godinu za redom Centar izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije (CI SDŽ) organizira Festival izvrsnosti – jedinstveni trodnevni događaj na kojem polaznici koji sudjeluju u izvannastavnim programima CI SDŽ sa svojim mentorima imaju priliku jedni drugima, svojim roditeljima, rodbini, prijateljima i nastavnicima te široj javnosti predstaviti projekte koje su provodili u ovoj školskoj godini.

Naša škola predstavila se proizvodom “Vrlički uštipak” koji promovira tradiciju i baštinu našeg kraja. Izradili su kuhinjsku krpu na kojoj je ispisan recept pravog Vrličkog uštipka o kojem smo snimili i video uradak tako da svi zainteresirani mogu klikom na link ili skeniranjem QR koda mogu vidjeti postupak i način izrade uštipka.
Učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljicama Antonijom Dujmović i Antonijom Čajkušić posjetili su Festival izvrsnosti i kroz projekt „Dalmatinski suvenir“ predstavili „Vrlički uštipak“.

QR kod “Vrlički uštipak”

Svi sudionici imali su priliku vidjeti kako je nastao uštipak, ali ga i kušati i uživati u jednoj od najpoznatijih poslastica našeg kraja.

PRODAJNA IZLOŽBA – USKRS

Prva prodajna izložba povodom uskrsa održana je na gradskom trgu 21.03.2024.g. Druga prodajna izložba održana je u atriju škole 26.03.2024.g.

Učenici su bili vrlo kreativni, pokazali su vesele piliće, koke, zečiće, kućice, košarice i svojim radovima razveselili sugrađane, roditelje, učitelje i školske kolege.

SAJAM NA EKONOMSKOM FAKULTETU SPLIT

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 25. ožujka 2024., uspješno su održane sve planirane aktivnosti projekta ‘Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more – BioMOZAIK Krš i more’, namijenjene učiteljima i učenicima.

Učenička zadruga Zvrk i učenice Lara Lelas i Josipa Vuletić sudjelovali su na sajmu zadruga. Tom prilikom su izložili proizvode POZIVNICE/ZAHVALNICE koje su radili od recikliranog papira i ukrašavali quilling tehnikom i tako pokazali svoj poduzetnički duh i kreativnost.BOŽIĆ DOLAZI

21.12.2023. opet smo se potrudili i izložili svoje proizvode na trgu kod sata.
Zadnji dan nastave proveli smo u veselom raspoloženju te smo na Sajmu u atriju škole sve proizvode ponudili učenicima, roditeljima i učiteljima i zaželjeli im sve najbolje u novoj godini.

Ukrasimo gradski bor

Ukrase za gradski bor radili su svi učenici naše škole u suradnji sa učeničkom zadrugom. Na gradski trg smo izišli 18.12. 2023. i zajedno s gradskim čelnicima ukrasili gradski bor.


PRODAJNA IZLOŽBA KOD SATA

14.12.2023.g. naši mali zadrugari izložili su svoje radove koje su marljivo pripremali. Bilo je tu božićnih zvjezdica, kućica, čizmica, snjegovića, vjenčića i aranžmana, božićne pšenice i još puno ukrasa.

3. projektna konferencija –
BioMOZAIK Krš i more

U petak, 10. studenoga 2023. u 12 sati u Cisti Velikoj održala se 3. projektna konferenciju projekta „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more – BioMOZAIK Krš i more“, na kojoj je Nositelj projekta s partnerima predstavio projektne aktivnosti i planove za naredni period s naglaskom na crowdfunding kampanju.

Predstavnici svih škola aktivno su sudjelovali, usvajajući znanja o razvoju, pripremi i pokretanju crowdfunding kampanja za financiranje školskih programa i projekata unutar BioMOZAIK Krš i more projekta. Našu školu, Plan i program rada zadruge za naredni period i uključivanje u projekte prezentirala je zadrugarka Josipa Vuletić. Uzbudljivo predavanje, radionice i praktični savjeti otvorili su nove perspektive o crowdfundingu i pomogli bolje razumjeti ovu važnu metodu financiranja.

DAN GRADA VRLIKE

Dana grada Vrlike i blagdana Gospe od Ružarija svečano je proslavljen u nedjelju 01.10. Naša učenička zadruga “ZVRK” pridružila se svečanosti sudjelovanjem na prodajnoj izložbi i sajmu rukotvorina. Mali zadrugari izložili su svim posjetiteljima, prijateljima i žiteljima našeg grada
svoje proizvode koji su inspirirani Vrlikom i bogatom etno baštinom.

FESTIVAL IZVRSNOSTI 2023

Već drugu godinu zaredom CI SDŽ organizira Festival izvrsnosti – jedinstveni dvodnevni događaj na kojem i naša škola sudjeluje. Tako smo 05.06. u Solinu kroz projekt Dalmatinski suvenir – Privjesci od epoxy smole imati priliku jedni drugima, svojim roditeljima, rodbini, prijateljima i nastavnicima te široj javnosti predstaviti svoja iskustva i radove iz projekta koji smo proveli u ovoj školskoj godini.

l

DAN ŠKOLE – IZLOŽBA

Dan škole 02.06. svečano je obilježen raznovrsnim programom, a naši zadrugari izložili su svoje proizvode. Tom prigodom obilježeno je i 20 godina rada učeničke zadruge u našoj školi.

l

Prigodna svečanost veselih zadrugara

35. SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA SDŽ

U petak 26. svibnja 2023. u trgovačkom centru „Mall of Split“ održana je 35. Županijska smotra učeničkih zadruga na kojoj su učenici osnovnih i srednjih škola pokazali svoje vještine. Domaćin Smotre i ove je godine bila Osnovna škola MEJAŠI. Svoje aktivnosti i vještine predstavilo je 35 učeničkih zadruga, a naša je Učenička zadruga ZVRK izradom Privjeska Crvenkapa zauzela je osmo mjesto sa 37 od 40 bodova

l

DALMATINSKI SUVENIR

I ove godine naša škola sudjelovala je u projektu CI SDŽ Dalmatinski suvenir. Radili su se privjesci od epoxy smole sa motivima Vrlike. U projekt su bili uključeni učenici nižih razreda i zadrugari.

l

USKRS 2023


Prigodom Uskrsnih blagdana naši su zadrugari priredili prodajne izložbe u Školi i u gradu. Izrađivali su lijepe uskrsne zečiće, kućice, košarice, jaja …… koristeći razne tehnike i materijale za izradu.

l

VALENTINOVO

Naši zadrugari za Valentinovo su pripremili malu prodajnu izložbu na kojoj su izložili svoje radove. Marljivo su šivali srca od recikliranog tekstila i punili vatom ili suhom lavandom te radili privjeske.

Božićna prodajna izložba

Već po tradiciji i ove godine pred božićne i novogodišnje praznike, održavala se prodajna izložba radova naših zadrugara koji su pokazali svoju kreativnost i spretnost u izradi različitih predmeta. 

Izložba  se održavala u atriju škole  i  na gradskom trgu,  a učenici su prodavali vijence, aranžmane, božičnu pšenicu, anđele i ukrase za bor od različitih materijala s prigodnom božićnom tematikom.

Naša zadruga u ovo blagdansko vrijeme uključila se u humanitarnu akciju
pod nazivom “Tehnologija koja mjenja život” kojom se prikupljaju sredstva za našeg sugrađanina Antu Rupanovića. Sav prihod od prodaje ANĐELA donirali smo za kupnju pametnih naočala Envision glasses.


Ukrasi za gradski bor

I ove godine zadrugari su zajedno s karitativnom grupom i učenicima nižih razreda radili nakit za gradski bor. Za izradu smo koristili drvene štapiće, šiške, žire, kestene, reciklirane materijale i sve to obojali, ukrasili i oblikovali najbolje što smo znali. Tako su nastale zvjezdice, kućice cvjetovi, gnomovi, snjegovići i mnoštvo drugih ukrasa kojima je 06.12. okićen gradski bor.

.

.

ENTER konferencija 2022

ENTER konferencija obrazovanja i povezanih industrija, održana je 2. i 3. prosinca u Splitu u Spaladium Areni pod motom – Tko hoće nađe način. Tko neće nađe izgovor!
Naša škola je i ove godine bila dio Enter konferencije. Članovi školske zadruge “ZVRK” sudjelovali na konferenciji s ciljem promocije i prodaje svojih proizvoda, a i promocije naše OŠ Milana Begovića.

Prodajna izložba – Dan grada i blagdan Gospe od Rožarija

U obilježavanja Dana grada Vrlike i blagdana Gospe od Ružarija sudjelovali su i učenici naše škole. Učenička zadruga “ZVRK” tom prigodom je na prodajnoj izložbi prezentirala svoje radove i tako razveselila i uljepšala domove naših sugrađana i njihovih gostiju.

34. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

Odlukom Državnog povjerenstva za provedbu 34. smotre učeničkih zadruga RH, a temeljem dosadašnjih postignuća i vrednovanja na županijskoj smotri, pozvana je naša učenička zadruga “ZVRK” na 34. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Smotra je održana od 27. do 30. rujna 2022. godine u Vinkovcima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog saveza učeničkih zadruga.

Našu zadrugu predstavljali su učenici 5.r. Lana Batovanja i Lovro Varnica u pratnji voditeljice zadruge Željke Stojić. Na smotri je svoje proizvode predstavili zadrugari iz 58 zadruga, 2 zadruge domaćina i 3 zadruge gosti. Svi sudionici nakon svečanog otvaranja smotre mogli su razgledati štandove ostalih zadruga i svoje proizvode predstaviti posjetiteljima. Drugi dan smotre sve zadruge pred povjerenstvom su predstavile svoju zadrugu i ispričali što sve rade tijekom godine. Prezentacija praktičnog rada naše zadruge odvijala se pod budnim okom povjerenstva i gospođe Dragice Benčik predsjednice Hrvatskog saveza učeničkih zadruga.
Tjekom smotre organizirane su Pokazne kreativne radionice za sudionike i posjetitelje kao i obilazak Vinkovaca u pratnji vodiča učenika obučenih u povjesne odore.

Na kraju su svim sudionicima na smotri podijeljene zahvalnice. Iz Vinkovaca vratili smo se bogatiji za prekrasno iskustvo, nova saznanja i prijatelje.

Kako je sve izgledalo, tko je sve sudjelovao, kao i sve vrijedne radove iz video praktikuma možete pogledati, dijeliti i lajkati na sljedećim linkovima: 

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA SDŽ – 2022.

IN tkanica

Ovogodišnja Smotra učeničkih zadruga Splitsko–dalmatinske županije održala se online, 25. svibnja 2022. Domaćin Smotre bila je OŠ Mejaši, a sudjelovalo je 37 učeničkih zadruga.


Naša Učenička zadruga „Zvrk“ nastavlja s uspješnim rezultatima pa  je tako ove godine osvojila visoko četvrto mjesto!

Sve učeničke zadruge koje su se prijavile za sudjelovanje na Smotri, trebale su prije samog održavanja Smotre poslati prijavnicu, izvješće o radu, pisani prikaz praktičnog rada i video uradak s kratkim predstavljanjem zadruge te prikazom izrade proizvoda. Također, svaka učenička zadruga trebala je Školi organizatoru Smotre dostaviti jedan primjerak proizvoda.

Naša zadruga predstavila se izradom tkanice. Postupak izrade u videouratku prikazali su nam učenici 4. razreda Lana Batovanja i Lovro Varnica. Nakon cjelokupnog vrednovanja proizvoda, dokumentacije i video uratka imali smo 32,66 od 35 bodova.

Čestitamo našim zadrugarima na ostvarenom plasmanu i želimo im puno uspijeha na državnoj smotri zadruga.


Ovim postignutim rezultatom naša učenička zadruga se plasirala na 34. Državnu smotru učeničkih zadruga.

Video kojim smo se predstavili na Smotri pogledajte na linku IN tkanica

Uratke svih zadruga sudionika smotre možete vidjeti ovdje

Uskrs 2022

I ove godine, pred uskršnje praznike, u našoj školi održava se prodajna izložba  Učeničke zadruge Zvrk. Vrijedni zadrugari su ponudili svoje proizvode na prodaju na gradskom trgu.

Prodavali su proizvode koje su izradili na radionicama zadruge kao što su uskršna gnijezda, košarice, uskršnje zečiće i jaja na štapićima, piliće od vune, teglice s uskršnjim motivima ……..

Božić 2021

Male ruke vrijednih zadrugara izradile su mnoštvo ukrasa za bor, aranžmane i adventske vjenčiće. Pšenicu su posijali i brižno njegovali kako bi izrasla i krasila nečiji dom.

Sve radove prezentirali su na prigodnoj prodajnoj izložbi radova u našem gradu. Mogli su se vidjeti radovi učenika izrađeni u duhu Božića i kojima se pripremamo za nadolazeće blagdane. Na ovaj način smo našim sugrađanima poželjeli sretan Božić i uspješnu Novu godinu.

Božićna izložba radova učeničkih zadruga svih županija — Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva

8. prosinca županijske Podružnice Hrvatske udruge učeničkih zadruga pripremile su „Božićnu izložbu radova učeničkih zadruga“. Na izložbi radova Splitsko-dalmatinske podružnice predstavljeni su i radovi naših učenika. Izložbu možete pogledati klikom na Božićna izložba , izložbu radova svih županija na poveznici 

Dan grada 2021.g. – prodajna izložba

U obilježavanju dana grada Gospe od Rožarija  sudjelovali su i učenici naše školske zadruge “ZVRK”.  Svoje radove izložili su na prodajnoj izložbi. Predstavili su se raznovrsnim radovima kao što su: vrećice lavande, slike od plodova iz prirode, škrinjice, anđeli, Slika vez na platnu (kojom su se natjecali na županijskoj smotri) i drugi radovi. 


Online Županijska smotra učeničkih zadruga 27.-28.05.2021.

SPLITSKO – DALMATINSKA ŽUPANIJA

Lana i Helena


Naše marljive učenice članovi UZ “ZVRK” trude se sačuvati tradicijske vrijednosti našeg kraja. Tako su za Županijsku smotru učeničkih zadruga izradili detalj s narodne nošnje i uobličili ukrasni predmet tj sliku. Smotra je održana 27. – 28. svibnja 2021. godine. Od 28 zadruga koje su sudjelovale naš “Zvrk” našao se na 11 mjestu. Rad kojim su se naši učenici predstavili pogledajte na slijedećoj poveznici – Izrada slike vezom na platnu

Berba lavande

Spremanje lavande

USKRS 2021

Pogledajte što smo radili u iščekivanju proljeća i Uskrsa!!

Advent 2020

Vrijedne ruke našim malih zadrugara izredile su prekrasne aranžmane i adventske vijenčiće.

UČENIČKA ZADRUGA “ZVRK”

Učenička zadruga “Zvrk” OŠ Milana Begovića  bavi se  poučavanjem mladih drevnim vještinama izrade vrličke narodne nošnje. U zadruzi se uče nazivi pojedinih dijelova nošnje koje zadrugari kasnije i sami izrađuju tako što uče vesti, plesti ili pak tkati. Već nekoliko godina učeničku zadrugu “Zvrk” predstavljamo na županijskoj smotri učeničkih zadruga, a dvije godine smo se uspjeli plasirati i na republičke smotre učeničkih zadruga koje su se održavale u Zadru i Poreču.

DSCN1696 ZVRKDSCN1714