.

Diseminacija Erasmus + TCA kontaktnog seminara „Rural Inclusion in Erasmus+“


Na sjednici učiteljskog vijeća održanoj 22.prosinca 2023. godine učiteljica engleskog jezika Marina Štambuk Poparić, održala je diseminaciju svoje mobilnosti (Akureyri – Island).

Također je diseminaciju održala na sjednici Županijskog stručnog vijeća Cetinskog kraja Splitsko- dalmatinske županije koja se održala 23.veljače 2023. u OŠ Žnjan-Pazdigrad.
Učiteljima su predstavljeni modeli islandskih ruralnih škola koje su uz pomoć Erasmus + projekata uspjele osvježiti, unaprijediti i modernizirati metode poučavanja i nastavni proces u svojim školama.
One više nisu bile zatvorene, prostorno izolirane škole nego su zahvaljujući sudjelovanju u Erasmus+ projektima ostvarile međusobnu suradnju sa drugim školama i dobile širu europsku dimenziju.
Također je bilo govora o inkluziji te koliko je ona važna u današnjem društvu, u nastavi, a također i u projektnom timu koji međusobno radi na nekom projektu.
Za sami kraj, učiteljica je dala nekoliko značajnih informacija o Erasmus+ KA1 i KA2 partnerstvima za suradnju te naglasila važnost horizontalnih prioriteta u pisanju projekata: inkluzija i različitost, ekološka održivost, razvijanje digitalnih vještina i aktivno građanstvo tj. društven angažiranost.„Rural Inclusion in Erasmus+“Priloženi dokument

.

Ruralna Inkluzija u sklopu Erasmus+ programa na Islandu

Ova aktivnost sufinancirana je kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+, koji provodi Agencija za mobilnost i programe EU.

Naša škola je izabrana za sudjelovanje na Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ Rural Inclusion in Erasmus+ koja se održala uživo, u organizaciji islandske nacionalne Erasmus+ agencije, u gradu Akureyri na Islandu, od 1. do 3. studenoga 2022. godine.

Sukladno rezultatima natječaja koji je izašao na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije, učiteljica engleskog jezika Marina Štambuk Poparić je izabrana skupa sa još dvoje hrvatskih učitelja za sudjelovanje.

Na ovom kontaktnom seminaru sudjelovalo je 56 učitelja iz 14 europskih država, a cilj je bio upoznati ostale učitelje i njihove škole, razmijeniti iskustva te stvoriti nove kontakte za buduću suradnju u sklopu Erasmus + projekta. Također smo vidjeli primjere dobre prakse malih, ruralnih i udaljenih islandskih škola koje su nam predstavili islandski učitelji i ravnatelji škola.

Sve te škole uspjele su poboljšati svoje uvjete rada i dobile su novu, europsku dimenziju otkako sudjeluju u Erasmus + programima.